top of page
Geir Omdal

Clara Venture Labs og CERTH tildelt kontrakt for produksjon av drivstoff og oksygen fra måne- og marsressurser med SOEC

Det europeiske romfartsbyrået (ESA) har tildelt Clara Venture Labs og The Centre for Research & Technology, Hellas (CERTH), en kontrakt for utvikling av teknologi for å produsere hydrogen og oksygen fra måneressurser, samt CO2 utvunnet fra atmosfæren på Mars. Det langsiktige målet er å etablere en drivstoffstasjon på månen og Mars for å støtte oppdrag til Mars, inkludert returflyvninger og utforskning av dyprommet.

Bildet viser en månebase opprettet på månens overflate. Det er to kuppelformede strukturer dekket med regolit, sannsynligvis for isolasjon og beskyttelse. Hver kuppel har utstyr montert på toppen. En sylindrisk habitatmodul er delvis innebygd i månens overflate. En astronaut i romdrakt går mot habitatmodulen. I forgrunnen er en rover med en robotarm og en tank merket "ESA" (European Space Agency). Jorden er synlig i bakgrunnen, og fremhever månens øde landskap.
Illustrasjon av månebase ©ESA/Foster + Partners

For å støtte den kommende utforskningen av Mars og planeter lenger ut i universet, er det også et betydelig driv for å returnere til månen. Robotoppdraget Heracles og Space Gateway, er en ny, bemannet romstasjon som går i bane rundt månen og fungerer som en mellomstasjon for astronauter på vei til fjernere destinasjoner. Ressursutnyttelse på månen for å skaffe drivstoff, oksygen og vann er et av hovedmålene for å returnere til månen.


“Clara Venture Labs er beæret over å bli tildelt SOC-kontrakten og stolte over å være en del av den sirkulære økonomien på månen. Vi ser frem til å utvikle nøkkelteknologi som støtter bemannede oppdrag til månen og lenger ut i universet,” sier Bernt Skeie, administrerende direktør i Clara Venture Labs.


Det har de siste årene blitt bekreftet at vann finnes ved månepolene som en blanding av regolitt og is. Disse vannressursene kan utvinnes og omdannes til hydrogen og oksygen gjennom splitting av vannmolekylet ved bruk av elektrisk energi, en prosess kjent som elektrolyse. Siden månevannressursene er svært forurensede, og inneholder elementer som frossen ammoniakk og metan, samt svovelelementer, vil tradisjonell elektrolyseteknologi kreve en energiintensiv renseprosess på forhånd. Derfor har ESA valgt høytemperaturelektrolyse ved bruk av fastoksidcelle (SOEC) teknologi som den mest lovende kandidaten for denne operasjonen. SOEC-teknologien opererer ved 800°C med damp i stedet for flytende vann, og med betydelig lavere energiinngang enn vann-elektrolyse utført under 100°C. Innenfor den aktuelle kontrakten vil Clara Venture Labs og CERTH gjennomføre et proof of concept for en SOEC-elektrolysør som opererer under relevante måneforhold. Ved suksess vil aktiviteten fortsette med oppskalering av teknologien og tilpasning til romflyvninger.


Parallelt er det en dedikert aktivitet som inkluderer SOEC-elektrolysør-teknologi på oppdrag til Mars. Underjordiske hav av vann har blitt identifisert, og som en konsekvens av den høye temperaturen, kan SOEC-elektrolysøren også splitte CO2 til karbonmonoksid og oksygen. Disse elementene er essensielle for å produsere drivstoff til returflyvninger eller oksygen til livsopphold. Atmosfæren på Mars består av 95% CO2, og SOC-teknologien kan gjøre oksygen tilgjengelig over hele den røde planeten.


“NASA har nylig utvunnet de første grammene av oksygen fra den martianske atmosfæren med sin Moxie-enhet inkludert på Mars 2020-roveren. Imidlertid tror vi at vi er i posisjon til å konkurrere med NASA når teknologien skal videreutvikles for å støtte de neste oppdragene,” sier prosjektleder Ivar Wærnhus.


“Vi er stolte av - og ydmyke over - den anerkjennelsen ESA har vist oss, og setter stor pris på muligheten til å videreutvikle vår teknologi i samarbeid med våre anerkjente partnere. Clara Venture Labs er dypt takknemlige for støtten fra Norsk Romsenter og ser frem til å fremme disse teknologiene mot månen og utover,” sier Skeie.

1 view0 comments

Comments


bottom of page