top of page
Writer's pictureannettefrotjold

Norsk teknologi bidrar til å løse mysteriet med mørk energi og materie i rommet

Updated: Apr 26




Bergen, Norge - 23. juni - 2023 - Clara Venture Labs i samarbeid med Universitetet i Oslo og Norsk Romsenter, har bidratt til design og konstruksjon av teleskopinstrumenter om bord på ESA-satellitten Euclid. Det avanserte teleskopet, som er planlagt oppskutt tidlig i juli med en SpaceX Falcon 9-rakett fra Cape Canaveral, Florida, vil kartlegge den gåtefulle mørke energien og materien i rommet. I løpet av de neste seks årene vil milliarder av galakser bli observert fra teleskopet sin bane 1,5 millioner kilometer unna Jorden.


Teleskop med solceller med verdensrommet og stjerner i bakgrunnen
Euclid-teleskopet

Mørk materie og mørk energi utgjør omtrent 96 prosent av innholdet i universet. Den såkalte ordinære materien, som består av protoner, elektroner, nøytroner og atomer, utgjør bare fire prosent av alt som eksisterer. Euclid-teleskopet er ett av de største vitenskapelige prosjektene til Den Europeiske Romfartsorganisasjonen (ESA), og det har vært under planlegging og konstruksjon i ti år. Dataene som samles inn fra Euclid-teleskopet vil bidra til forskning på hvordan mørk materie og mørk energi påvirker gravitasjonen og ekspansjonen av universet, samt dannelsen av galakser.


Clara Venture Labs i Bergen har designet og bygget deler til teleskopinstrumentet kjent som "Near-Infrared Spectrometer and Photometer (NISP)".


Høy presisjon for et ekstremt miljø


Mann som smiler
Bjarte G. B. Solheim

«Slike prosjekter er både spennende og utfordrende fordi de designede og produserte delene må fungere i et ekstremt miljø samtidig som de opprettholder eksepsjonelt høy presisjon og pålitelighet. Et slikt prosjekt utfordrer våre ingeniører og maskinoperatører, og gir oss unik ekspertise. Denne erfaringen gagner også Clara Venture Labs i vår teknologiutvikling og prosjekter som tar sikte på utfordringen med netto nullutslipp", sier Bjarte G. B. Solheim, prosjektleder for Euclid og programleder for Spacetech ved Clara Venture Labs.





Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA) ved Universitetet i Oslo ledet de norske bidragene til Euclid-teleskopet og bidrar også med programvare for kvalitetskontroll for Euclids dataanalyse sentre. Norsk Romsenter har finansiert instrumentdelene og programvaren med omtrent 40 millioner norske kroner gjennom ESAs PRODEX-program.


Mørk energi er ikke bare det største mysteriet i astrofysikken, men også i hele fysikken. Med Euclid håper vi å forstå mer om hva mørk energi egentlig er.


«Egenskapene til universets mørke side er ett av de dypeste og mest grunnleggende spørsmålene i kosmologi og astrofysikk, og våre forskere vil analysere dataene fra Euclid for å forstå om det vi kaller mørk energi faktisk er en feil i Einsteins generelle relativitetsteori og om det er tegn på en asymmetri i hele universet," sier Per Barth Lilje, direktør for Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA) ved Universitetet i Oslo og norsk representant i det internasjonale Euclid-konsortiet.


Dame med kort hår og grønn jakke som smiler
Michelle Williams, CEO at Clara Venture Labs

Ledende i romteknologi


«Gjennom dedikert arbeid innen romfart i flere tiår, har vi bygget opp solid ekspertise og anerkjennelse i det internasjonale romforskningsmiljøet. Jeg er enormt stolt av vårt eksepsjonelle team av forskere og ingeniører og av det faktum at utstyr fra Clara Venture Labs er om bord på en satellitt som er på en misjon for å avdekke universets grunnleggende fysiske lover», sier Michelle Williams, administrerende direktør i Clara





12 views0 comments

Comentários


bottom of page